Onderzoekers pleiten voor bijkomende biopsieën om prostaatkanker te analyseren

Belgische onderzoekers pleiten ervoor om meerdere biopsieën uit te voeren bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Vandaag beperken artsen zich te vaak tot het uitvoeren van een enkele biopsie, waarbij ze een stukje weefsel uit de prostaat afnemen om de ziekte in kaart te brengen. 

Maar die ene biopsie leert hen weinig over het ontstaan van de agressieve kanker en hoe die zich in het lichaam verspreidt. De uitvoering van bijkomende biopsieën vraagt amper meer tijd en leert meer over het type kankercellen dat het verst is uitgezaaid. 

Voor het onderzoek hebben de Vlaamse en Canadese onderzoekers zeshonderd stukjes kankerweefsel geanalyseerd. "Tot onze verrassing vonden we via meerdere biopsieën binnen dezelfde prostaat verschillende soorten kankercellen", zegt professor Piet Ost van het Cancer Research Institute Ghent. "Slechts enkele daarvan hadden zich verspreid over het lichaam." Bijkomende biopsieën helpen artsen dus om een betere inschatting te maken van het ziektebeeld. En dat is nuttig want te veel kankerpatiënten worden vandaag behandeld met belastende therapieën die soms weinig effect hebben, maar wel veel bijwerkingen veroorzaken. 

 Het resultaat van meerdere biopsieën stelt een betere behandeling in het vooruitzicht. "We ontdekten dat we na analyse van verschillende biopsieën een duidelijker beeld hebben van de ziekte en dus gerichter kunnen behandelen." 

Het onderzoek was gebaseerd op een studie bij 43 patiënten met uitgezaaide prostaatkanker en is gepubliceerd in het vakblad 'Nature Cancer'. Bij vijf tot tien procent van de mannen die de diagnose prostaatkanker krijgt, is de kanker uitgezaaid. Jaarlijks gaat het om ongeveer 1.500 mannen. Bij hen is het niet meer mogelijk om al het kankerweefsel weg te nemen. Daarom nemen artsen doorgaans een biopsie van de prostaat en starten ze zo snel mogelijk een bepaalde hormoon- of chemotherapie op. 

De afname van extra biopsieën maakt voor de patiënt weinig verschil. De biopsieën gebeuren op hetzelfde moment en zijn niet ingrijpender. Het duurt wel een paar minuten langer. Maar de voordelen zijn dus bewezen. "Hoe gerichter en gepersonaliseerder de behandeling, hoe groter de kans op slagen", besluit Ost. 

De studie werd gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.