"Nog altijd gigantische stijging aantal huidkankers"

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije jaren gigantisch gestegen, zo waarschuwt Euromelanoma dinsdag. De nieuwe editie van de jaarlijkse preventiecampagne, van 13 tot 17 mei, moet de Belg verder bewustmaken van de gevaren en van het belang van voldoende bescherming tegen de zon. Dit jaar focust de campagne op ontkenningsgedrag bij de eerste symptomen.

"We zien nog altijd een gigantische stijging van het aantal huidkankers", zegt dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van Euromelanoma, de Europese organisatie die inzet op bewustwording rond huidkanker. "Alle vormen van huidtumoren samen, zijn (in België) met ongeveer 350 procent gestegen in de periode 2004-2016." De melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, namen in die periode met 200 procent toe.

Anderzijds stijgt de sterfte door huidkanker niet, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van de beschikbare behandelingen. En Euromelanoma zet verder in om mensen in een vroeg stadium van de ziekte naar de dokter te krijgen. "De beste garantie om snel van je huidkanker vanaf te zijn, is in een vroeg stadium de tumor laten uitsnijden", dixit Maselis.

De bewustwordingscampagne focust dit jaar met de slogan "Het gevecht tegen huidkanker... begint in je hoofd" op het gevaar van ontkenningsgedrag wanneer een verdachte vlek opduikt. We registreren het probleem, maar doen er in eerste instantie niets tegen. Zo schuift bijna de helft van de patiënten (49 procent) bij de eerste tekenen het advies van een dokter 3 tot 6 maanden voor zich uit. Maar bij een melanoom, de agressiefste huidkanker, stijgt de kans op overlijden met 41 procent als je 4 maanden wacht om naar de dokter te gaan.

Ook andere cijfers tonen aan dat er nog werk aan de winkel is. Kort samengevat: we erkennen de gevaren van te veel zon en het belang van zonnebescherming, maar we ondernemen er veel te weinig tegen. En we gaan dus te laat naar de dermatoloog als er symptomen zijn. Maar ook nadien, bij de verdere behandeling van patiënten na een eerste huidkanker, is er ook ontkenning. Na twee jaar mist bijvoorbeeld al 30 procent de opvolgingsafpsraak bij de dermatoloog.

Naast sneller ingrijpen bij een verdachte huidvlek, speelt ook preventie een zeer grote rol. Intense zon en verbranden moeten we daarbij vermijden. "De Belgen komen veel te weinig buiten, het hele jaar door. Je moet in de zomer en de winter altijd een halfuur per dag buitenkomen. Maar ze komen veel te veel buiten als ze op vakantie zijn", zegt Maselis. "Veel minder beschermen hier in België en elke dag in de zon komen, met zonnecrème bij intense zon, en veel beter beschermen op vakantie en geen zonnebank meer", luidt de samenvatting. Dat we meer op vakantie gaan, is ook een van de redenen van de forse stijging van huidkanker. "De bescherming moet volgen met de reizen", en zeker bij kleine kinderen, klinkt het. "Reizen is aangenaam, maar als het gevolg is dat we almaar meer huidkanker krijgen, dan zitten we met een probleem."

Jaarlijks komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, van wie 3.069 met een melanoom en 35.836 met een niet-melanoom. Huidkanker is volgens Euromelanoma de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker. De melanomen vertegenwoordigen 8 procent van de huidkankers. De andere vormen, die meer voorkomen bij oudere mensen, zijn het basocellulair epithelioom (80%, de minst gevaarlijke) en het spinocellulair epithelioom (10%).

Tijdens de preventieweek zijn er ook gratis consultaties voor een huidonderzoek bij de deelnemende dermatologen. Inschrijven kan via www.euromelanoma.org.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.