Nieuwe behandeling voor gevorderde baarmoederkanker vermindert kans op overlijden sterk

Een nieuwe behandeling voor gevorderde of terugkerende baarmoederkanker toont veelbelovende resultaten, heeft UZ Leuven bekendgemaakt. Vergeleken met de controlegroep hadden patiënten een dertig procent lager risico op overlijden of verergering van de ziekte.

De prognose van gevorderde baarmoederkanker is slecht: patiënten hervallen meestal binnen de drie tot vier maanden na de eerstelijnschemotherapie en overleven gemiddeld minder dan een jaar. "Vandaag kunnen we alleen maar toezien en wachten, want er bestaat geen onderhoudsbehandeling", zegt dr. Vicky Makker, medisch oncoloog in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in de VS.

Bedoeling van de studie was om een verbetering aan te tonen van de progressievrije overleving. De progressievrije overleving is de tijdsduur waarin patiënten leven met de ziekte zonder dat die verergert. Het is een veelgebruikte maat om nieuwe kankerbehandelingen te evalueren. 

In totaal namen 263 patiënten deel aan de studie in Europa, Noord-Amerika, China en Israël. Allemaal hadden ze gevorderde of terugkerende baarmoederkanker, en hadden ze eerder al een goede respons getoond op chemotherapie als eerstelijnsbehandeling. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in de behandelings- of de placebogroep. 

De behandeling, waarbij het medicijn selinexor oraal toegediend werd, toonde goede resultaten. De tijd voordat patiënten hervielen, werd verlengd. Het effect was vooral uitgesproken bij patiënten met een werkend p53-gen: hun progressievrije overleving was gemiddeld tien maanden langer. 

Het p53-gen voorkomt normaal gezien dat tumoren zich ontwikkelen. In kankercellen werkt p53 vaak onvoldoende, deels omdat het door transporteiwitten uit de cellen wordt getrokken. Het geneesmiddel selinexor blokkeert die transporteiwitten, waardoor p53 zijn normale antitumorfunctie kan uitoefenen. 

"Dit is dus geen genezende behandeling", zegt professor Ignace Vergote, hoofdonderzoeker en geynaecologisch oncoloog in UZ Leuven. "Bovendien waren de bijwerkingen in het algemeen beheersbaar met ondersteunende zorgen of aanpassingen van de toegediende dosis." 

De producent van het geneesmiddel, het bedrijf Karypharm, is van plan een nieuwe placebogecontroleerde studie met selinexor te starten. "We hopen dat de behandeling binnen enkele jaren beschikbaar zal zijn voor al onze patiënten", besluit professor Vergote.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.