Moderna hoopt op 2025 voor vaccin dat werkt tegen huidkanker

De topman van het Amerikaanse laboratorium Moderna hoopt in 2025 goedkeuring te krijgen voor het vaccin in onderzoek dat de ontwikkeling van huidkanker zou tegengaan. Dat heeft topman Stéphane Bancel donderdag gezegd, na de publicatie van nieuwe onderzoeksresultaten.

"We denken dat het product, in sommige landen, potentieel gelanceerd zou kunnen worden via een versnelde goedkeuring tegen 2025", stelde Bancel in een interview met het Franse persagentschap AFP.

Het vaccin zal niet dienen om huidkanker te voorkomen, maar als behandeling eens de huidkanker is opgedoken, in combinatie met kankermedicatie. Bij een test bij zowat 160 mensen met een melanoom bleek dat de combinatie van het vaccin en het medicijn Keytruda van de Amerikaanse sectorgenoot Merck de kans op een nieuwe tumor of overlijden verminderde met 49 procent over drie jaar, vergeleken met mensen die enkel het kankermedicijn kregen. 

Het vaccin maakt gebruik van de messenger RNA-technologie, die ook in een aantal coronavaccins zit.

In 2020 overleden wereldwijd naar schatting ongeveer 57.000 mensen met een melanoom, een van de kwaadaardigste vormen van huidkanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.