Moderna en Merck versterken samenwerking rond kankervaccin

De Amerikaanse farmabedrijven Moderna en Merck (dat zijn producten buiten Noord-Amerika onder de naam MSD commercialiseert) versterken hun samenwerking bij de ontwikkeling van een mRNA-vaccin tegen kanker. Dat maakten beide bedrijven bekend.

Al sinds 2016 werken Moderna en Merck samen aan de ontwikkeling van een mRNA-vaccin dat de immuunrespons tegen kanker zou stimuleren. Merck heeft nu een optie gelicht om betrokken te blijven bij het project: het betaalt Moderna 250 miljoen dollar om het vaccin mee te blijven ontwikkelen en te commercialiseren.

Momenteel bevindt het vaccin zich nog in de fase van het klinisch onderzoek, waarbij het tegelijk wordt gebruikt met het Merck-kankermedicijn Keytruda. De resultaten van de tweede fase worden dit jaar verwacht.

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling zonder producten te commercialiseren, maakte Moderna zijn entree op de farmamarkt  door als een van de eerste bedrijven, naast de Amerikaans-Duitse tandem Pfizer-BioNTech, een coronavaccin te ontwikkelen. Ook dat vaccin is gebaseerd op mRNA-technologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.