Moderna en Merck kondigen positieve resultaten aan voor vaccin dat werkt tegen huidkanker

De Amerikaanse laboratoria Moderna en Merck hebben positieve voorlopige resultaten aangekondigd van hun messenger RNA-vaccin dat de ontwikkeling van huidkanker zou tegengaan wanneer het gebruikt wordt in combinatie met een kankermedicijn.

Zo'n 150 mensen met een melanoom namen deel aan de studie en kregen het vaccin gelijktijdig toegediend met het gebruik van kankermedicatie Keytruda. De kans op een nieuwe tumor of overlijden verminderde met 44 procent  in vergelijking met mensen die enkel het kankermedicijn kregen. "Voor het eerst hebben we het potentieel van messenger RNA aangetoond om een ??impact te hebben tijdens een klinische studie naar melanoom", zei Stéphane Bancel, de baas van Moderna, in een persbericht.

 Moderna en Merck, gekend onder de naam MSD in Noord-Amerika, zullen binnenkort de resultaten van de studie volledig publiceren. In 2023 zullen de bedrijven ook starten met een fase 3-onderzoek, waarbij de test gebeurt op een veel grotere schaal met een groter aantal proefpersonen.

Tijdens de COVID-19-pandemie bleek het belang van messenger RNA-technologie voor het eerst. Moderna had een sensationele doorbraak gemaakt op de farmaceutische markt door als een van de eersten, met Pfizer-BioNTech, een vaccin tegen COVID-19 aan te bieden met behulp van messenger RNA. De technologie biedt hoop voor de behandeling van verschillende andere ziekten. Het kankermedicijn Keytruda is momenteel enkel toegelaten voor gebruik in de Verenigde Staten.

"Het nieuwe melanoomvaccin is op maat gemaakt, en ontworpen en geproduceerd op basis van de unieke mutatiesignatuur die op de tumor van de patiënt is geïdentificeerd", zeggen de farmabedrijven. In de proef ondergingen patiënten eerst een operatie om de tumor te verwijderen, nadien kregen ze tot negen doses van het vaccin.

Jaarlijks zouden zo'n 325.000 mensen geconfronteerd worden met een diagnose huidkanker, volgens de laatste cijfers uit 2020 die de twee bedrijven verspreidden. De twee farmareuzen engageerden zich in oktober om samen het vaccin te ontwikkelen en op de markt te brengen en achteraf de mogelijke baten ervan te zullen delen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.