Vloeibare biopsieën bij gemetastaseerde prostaatkanker

Met vloeibare biopsieën kunnen wijzigingen van de androgeenreceptoren in het vrij circulerende DNA en RNA opgespoord worden. Die benadering kan bijdragen tot een beter begrip van de mechanismen van castratieresistente prostaatkanker.

Androgeenreceptoren blijven een belangrijk element bij de evolutie van prostaatkanker naar castratieresistentie en metastasering. Als we afwijkingen van de genen die coderen voor die receptoren in het vrij circulerende DNA en RNA kunnen karakteriseren en opsporen, kan dat mogelijk helpen om het verloop te voorspellen.

Over die benadering is een studie gepubliceerd in European Urology. Die prospectieve studie werd uitgevoerd bij 67 patiënten met castratieresistente, gemetastaseerde prostaatkanker bij wie een behandeling gestart werd met een remmer van de signalisatiepaden van de androgeenreceptoren (n = 41) of met een taxaan (n = 26). De onderzoekers maakten gebruik van high throughput-sequencing om het vrij circulerende DNA en RNA uit een bloedmonster van 10ml te analyseren. Ze onderzochten de correlatie tussen verschillende afwijkingen (variatie van het aantal kopieën, aanwezigheid van bepaalde splitsingsvarianten zoals AR-V7 en AR-V9, somatische mutaties) en de klinische evolutie.

De sequencing verliep succesvol in 100% van de gevallen voor het DNA en in 88% van de gevallen voor het RNA. Zesendertig patiënten (54%) vertoonden een of meerdere afwijkingen. Er bestond een onafhankelijke en significante correlatie tussen de aanwezigheid en het aantal van die afwijkingen enerzijds en een lagere overleving zonder klinische of radiografische progressie en een lagere totale overleving anderzijds.

  • Fettke H et al. European Urology 2020;78:173-80.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.