Kan het risico op atherosclerose afnemen door regelmatig kruisbloemigen te consumeren?

Een studie, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, analyseerde het effect van de consumptie van bepaalde kruisbloemigen op de gezondheid van de slagaders, kanker en lichaamsgewicht.

De geanalyseerde gegevens werden verstrekt door een cohortstudie met 684 vrouwen die al bejaard waren op het moment van inclusie. De proefpersonen die de meeste groenten aten van de familie van de Brassicaceae (kruisbloemen) liepen een duidelijk lager risico op accumulatie van calcium in de wanden van aders en slagaders. Deze ophoping van calcium is een van de belangrijkste markers voor het risico op hartproblemen of een beroerte.

Onderzoekers verklaren deze werking op de vasculaire gezondheid door de inname van vitamine K, die het verkalkingsproces in de bloedvaten remt. We weten ook dat kool rijk is aan deze kostbare vitamine. Gegevens uit de studie toonden aan dat de dagelijkse consumptie van 45g kruisbloemigen (broccoli, rauwe kool, spruitjes) het risico op gevaarlijke verkalkingen in de bloedvaten halveerde.

De onderzoekers concluderen en benadrukken dat hartziekten de belangrijkste doodsoorzaak blijven en dat ongezonde voeding verantwoordelijk is voor een groot deel van de verslechtering van het cardiovasculaire netwerk. Als we dagelijks groenten eten, draagt dat significant bij aan een goede gezondheid. En met name regelmatige consumptie van kruisbloemigen vermindert duidelijk het risico op verkalking van de aders.

  • British Journal of Nutrition August 2020 DOI: 10.1017/S0007114520002706 Cruciferous vegetable intake is inversely associated with extensive abdominal aortic calcification in elderly women: a cross-sectional study

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.