Effect van vitamine E op immunotherapiebehandelingen

Voor vitamine E is al een groot aantal voordelen aangetoond, maar hoe zit het met kanker?

Meer en meer kankers worden behandeld met immunotherapie en een Amerikaanse studie keek naar de effecten ervan tijdens deze behandelingen. De onderzoekers ontdekten dat patiënten die werden behandeld met immunotherapie langer overleefden als ze vitamine E of multivitaminen innamen. Proefpersonen met borst-, colon- of nierkanker werden opgenomen in het onafhankelijke gemengde cohort. Bij de met chemotherapie behandelde proefpersonen werd er geen voordeel vastgesteld, wat suggereert dat de verbeteringen verband houden met de immunotherapie.

De immunotherapie werkt specifiek op de activiteit van het controle-eiwit SHP1 in dendritische cellen, dat een toename van antigeen induceert en de immuunrespons tegen de tumor door de T-lymfocyten versterkt. Vitamine E dringt namelijk door in de dendritische cellen en bindt zich aan het SHP1-eiwit. Dit eiwit is betrokken bij de regulering van dendritische celactiviteit. Het blokkeert dus de activiteit en verbetert de functionaliteit van dendritische cellen om T-cellen klaar te stomen.

Een van de volgende stappen is de prospectieve evaluatie van de effecten van vitamine E toegediend tijdens immunotherapiebehandelingen.

  • Yuan X, Duan Y, Xiao Y, et al. Vitamin E Enhances Cancer Immunotherapy by Reinvigorating Dendritic Cells via Targeting Checkpoint SHP1. Cancer Discov. 2022;12(7):1742-1759. doi: 10.1158/2159-8290.CD-21-0900. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35420681/

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.