Desinformatie op de sociale netwerken: een verloren strijd?

Fake news, samenzweringstheorieën, gezondheidsrisico's en sociale netwerken zijn de afgelopen jaren hand in hand gegaan, of het nu gaat om het klimaat of covid-19. Maar de strijd is moeilijk...

Terwijl desinformatie zich online verspreidde tijdens de covid-19-pandemie, hebben verschillende platformen beleid en praktijken aangekondigd om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances suggereert dat het desinformatiebeleid over het covid-19-vaccin van Facebook, 's werelds grootste socialemediaplatform, niet effectief is geweest in het bestrijden van desinformatie. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de George Washington University, ontdekte dat de inspanningen van Facebook zijn ondermijnd door fundamentele ontwerpkenmerken van het platform zelf.

Facebook is ontworpen om gemeenschappen op te bouwen rond de dingen die belangrijk zijn voor mensen, met behulp van een aantal verschillende kenmerken, waaronder fanpagina's, groepen en Newsfeed-algoritmen. De onderzoekers ontdekten dat hoewel Facebook tijdens de covid-19-pandemie aanzienlijke inspanningen leverde om een grote hoeveelheid anti-vaccincontent te verwijderen, de algemene betrokkenheid bij anti-vaccincontent niet afnam ten opzichte van eerdere trends, en in sommige gevallen zelfs toenam. 

Dit is een zorgwekkende bevinding die laat zien hoe moeilijk het voor de samenleving is om desinformatie over gezondheid op sociale media te verwijderen. De anti-vaccincontent die overblijft op Facebook is misleidender geworden en bevat valse sensatiebeluste beweringen over de bijwerkingen van vaccins. Er is ook sprake van " collateral damage", aangezien pro-vaccincontent mogelijk ook is verwijderd vanwege het platformbeleid, en de algehele vaccin-gerelateerde inhoud politiek gepolariseerder is geworden.

Het onderzoek suggereert dat ontwerpers van socialemediaplatformen de volksgezondheid en veiligheid zouden kunnen bevorderen door samen te werken aan de ontwikkeling van een reeks 'gedragscodes' voor hun platformen, op basis van wetenschappelijk bewijs om online schade te beperken. Deze codes zouden kunnen helpen om een balans te vinden tussen de ontwerpdoelstellingen van platformen en de publieke veiligheid en gezondheid.

De onderzoekers benadrukken het belang van het opnieuw nadenken over het ontwerp van sociale mediaplatforms om desinformatie tegen te gaan, en om samen te werken aan het bevorderen van veiligere en meer betrouwbare digitale ruimten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.