Kom op tegen Kanker investeert 2 miljoen euro in internationaal onderzoek zeldzame kankers

Kom op tegen Kanker investeert twee miljoen euro in internationale studies over de behandeling van zeldzame kankers. "Dat onderzoek is zo belangrijk, maar op nationaal niveau moeilijk op te zetten door het kleine aantal patiënten", zegt algemeen directeur David Vansteenbrugge.

Eind 2022 deed Kom op tegen Kanker samen met het Belgische Antikankerfonds en andere kankerorganisaties uit Nederland, Spanje en Frankrijk een projectoproep. Uit de ingediende dossiers werden vier beloftevolle projecten geselecteerd. Aan drie daarvan zullen Belgische onderzoeksinstellingen en dus Belgische patiënten deelnemen, dankzij de financiering van Kom op tegen Kanker. 

Volgens Kom op tegen Kanker vormen zeldzame kankers twintig procent van de nieuwe kankergevallen. Toch zijn er voor de meeste zeldzame kankersoorten nauwelijks gerichte geneesmiddelen beschikbaar, waardoor patiënten weinig of geen behandelingsmogelijkheden hebben. 

De belangrijkste drempel voor de ontwikkeling van geneesmiddelen is het geringe aantal patiënten. Dat maakt het moeilijk om studies op te zetten met voldoende statistische significantie. Farmabedrijven investeren ook beperkt in behandelopties, omdat het commercieel niet interessant is. 

De studies waarin nu geïnvesteerd wordt, onderzoeken een zeldzame botkanker bij jongeren, een subtype van leukemie bij baby's en een vorm van leukemie bij volwassenen. Op voorstel van Kom op tegen Kanker hebben de organisaties samen beslist om patiënten te betrekken bij de beoordeling van de projecten.

Naast de drie internationale studies, krijgen ook 61 nationale projecten financiële steun van Kom op tegen Kanker. In totaal investeert de organisatie 20,5 miljoen euro in 64 projecten en initiatieven voor een betere kankerbehandeling, kankerzorg en kankerpreventie. De onderzoekstoelagen en beurzen worden maandag 22 januari toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.