Kanker bij min-50-jarigen in wereld neemt toe volgens brede studie

Het aantal mensen jonger dan 50 bij wie kanker wordt vastgesteld, is de voorbije drie decennia toegenomen in de wereld volgens een grootscheepse studie. De oorzaken van de toename zijn nog niet helemaal bekend.

De gevallen van kanker bij 14-49-jarigen stegen met bijna 80 procent van 1,82 miljoen tot 3,26 miljoen tussen 1990 en 2019, zo geeft de studie aan die in het Britse tijdschrift BMJ Oncology verscheen. 

Deskundigen waarschuwen dat een deel van de stijging met de bevolkingstoename verband houdt, maar eerder onderzoek bracht aan het licht dat kanker steeds meer voorkomt bij min-50-jarigen.  

Als voornaamste onderliggende risicofactoren in deze leeftijdscategorie wees de internationale ploeg van de studie naar slechte voeding, tabak en alcohol. Maar de oorzaak van de stijging van kanker op jongere leeftijd "is nog altijd niet duidelijk", voegen de onderzoekers eraan toe. 

Iets meer dan een miljoen mensen jonger dan 50 zijn in 2019 volgens de studie aan kanker overleden (+28 procent vergeleken met 1990). De dodelijkste kankers waren borstkanker, luchtpijpkanker, longkanker, darmkanker en maagkanker.  

Borstkanker werd de voorbije drie decennia het vaakst gediagnosticeerd, maar de kankers die het snelst stegen, zijn aan de nasopharynx en de prostaat. Omgekeerd daalde leverkanker met 2,9 procent per jaar. 

De vorsers gebruikten de gegevens uit de studie 'Global Burden of Disease' van 2019, waarbij ze de aantallen van 29 verschillende kankers in 204 landen onderzochten. Hoe meer het land ontwikkeld is, hoe hoger het aantal kankers bij min-50-jarigen, zo geeft de studie aan. 

Dat zou kunnen betekenen dat rijkere landen met betere gezondheidsstelsels de kanker vroeger opsporen. Maar slechts enkele landen screenen op bepaalde kankers bij min-50-jarigen, merken de vorsers op.  

Naast een slechte voeding, tabak en alcohol zouden volgens de studie genetische factoren, een zittend leven en zwaarlijvigheid  kunnen bijdragen tot deze tendens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.