IBA sluit partnership om productie zeldzaam kankermedicijn te vergroten

IBA, wereldwijd marktleider in protontherapiesystemen, heeft een strategisch partnerschap afgesloten dat de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 - een zeldzaam radio-isotoop waarmee een brede waaier aan kankers kan behandeld worden - moet vergroten. Dat kondigt het bedrijf uit Louvain-la-Neuve maandag aan.

Belangenorganisatie 'Nucleair Forum' omschreef actinium-225 (225Ac) enkele jaren geleden als "het meest zeldzame geneesmiddel ter wereld". Het is een radiotheranostiek, waarbij kleine dosissen radioactieve straling worden ingezet om kankercellen heel precies op te sporen en te vernietigen. Het voordeel ligt bij de nauwkeurige doeltreffende werking, waarbij gezond weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. Specifiek interessant aan het radio-isotoop actinium-225 is de trag e 'halfwaardetijd', de tijd waarna nog de helft van de bestanddelen actief is, zegt het Nucleair Forum. Hoe trager die halfwaardetijd, hoe makkelijker de logistiek.

"Momenteel lopen er studies naar een reeks moleculen die -na koppeling aan 225Ac door radiolabeling- het potentieel hebben om een verscheidenheid aan kankers te behandelen. In de lijst staan zowel solide tumoren en uitzaaiingen, als systemische kankervormen zoals leukemie", klinkt het in het persbericht. "De lopende studies variëren van preklinische ontwikkeling tot fase 3 van klinisch onderzoek."

De strategische samenwerking waarvan maandag sprake, werd afgesloten door TerraPower Isotopes, een nucleair innovatiebedrijf van de Amerikaanse ondernemer Bill Gates, en PanTera, de Belgische joint venture opgericht door het studiecentrum voor kernenergie uit Mol (SCK CEN) en IBA. Door samen te werken, wil men de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 met de helft verhogen. "Om 225Ac te produceren, zullen beide bedrijven zowel de natuurlijke vervalmethode van TerraPower Isotopes -op basis van thorium-229- als de unieke gamma-route van PanTera -op basis van de Rhodotron en radium-226- inzetten", staat in het persbericht. Die laatste verwacht de het radio-isotoop al vanaf 2024 in kleine hoeveelheden te kunnen aanbieden aan farmaceutische bedrijven en aan artsen.

De samenwerking heeft geen onmiddellijke financiële impact, maar in de toekomst zou dit wel "substantiële inkomsten" kunnen genereren voor PanTera en indirect voor de twee aandeelhouders SCK CEN en IBA. Het aandeel van dat laatste bedrijf was maandag enkele uren geschorst in afwachting van de publicatie van het persbericht. Bij heropening koerste het aandeel van IBA ruim 2 procent hoger.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.