Een wearable om borstkanker vroegtijdig op te sporen

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw toestel ontworpen dat in een beha kan worden geïntegreerd om patiënten met een hoog risico op borstkanker te monitoren. 

Wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans bijna 100%. Maar bij tumoren die pas laat worden ontdekt, daalt dit percentage tot ongeveer 25%.

Om de overlevingskans van borstkankerpatiënten te verbeteren, ontwikkelden onderzoekers van het MIT een draagbaar toestel dat tumoren kan detecteren wanneer ze zich nog in een vroeg stadium bevinden. Het zou vooral nuttig zijn voor risicopatiënten tussen mammografieën in.

De nieuwe tool is een flexibele pleister die aan een beha kan worden bevestigd, zodat de gebruiker een ultrasone scanner langs de pleister kan bewegen en het borstweefsel vanuit verschillende hoeken in beeld kan brengen. In de nieuwe studie van het MIT toonden de onderzoekers aan dat ze beelden konden verkrijgen met een resolutie die vergelijkbaar is met die van de sondes die bij medische beeldvorming worden gebruikt.

"We hebben de vorm van de technologie aangepast zodat deze thuis gebruikt kan worden. Het is draagbaar, gemakkelijk te gebruiken en geeft real-time monitoring van borstweefsel", zegt Canan Dagdeviren, universitair hoofddocent aan het MIT Media Lab en hoofdauteur van het onderzoek .

Dagdeviren liet zich voor dit project inspireren door haar overleden tante Fatma Caliskanoglu, bij wie op 49-jarige leeftijd borstkanker in een vergevorderd stadium werd vastgesteld. In samenwerking met haar bedacht ze een diagnostisch hulpmiddel dat in een beha kan worden ingebouwd, zodat regelmatiger toezicht mogelijk is.

Tumoren die zich ontwikkelen tussen twee regelmatige mammografieën, bekend als intervalkankers, maken 20 tot 30% uit van alle gevallen van borstkanker.

"Het doel is om ons te richten op die mensen die het grootste risico lopen op intervalkanker. Met frequentere monitoring is ons doel de overlevingskans te verhogen tot 98%", zegt Dagdeviren.

De scanner, gebaseerd op dezelfde technologie die in beeldvormingscentra wordt gebruikt, is geminiaturiseerd met behulp van een nieuw piëzo-elektrisch materiaal. Om hem draagbaar te maken werd een flexibel plaatje ontworpen dat met magneetjes aan een beha wordt bevestigd. De tracer kan worden verplaatst en gedraaid om de hele borst in beeld te brengen.

In samenwerking met het MIT Center for Clinical and Translational Research testten de onderzoekers hun toestel op een 71-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van borstcysten. Dankzij deze nieuwe technologie konden ze cysten detecteren ter grootte van tumoren in een vroeg stadium.

Op dit moment moet de scanner worden aangesloten op een conventionele echografie-scanner om de beelden te bekijken, maar er wordt inmiddels gewerkt aan een miniatuurversie ter grootte van een smartphone.

Het toestel kan thuis worden gebruikt voor vrouwen met een hoog risico of vrouwen die niet regelmatig toegang hebben tot screening. "Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het is behandelbaar als het vroeg wordt ontdekt”, zegt Tolga Ozmen, chirurg in het Massachusetts General Hospital.

De onderzoekers hopen een systeem te ontwikkelen dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om variaties in beelden in de loop van de tijd te analyseren, waardoor nauwkeurigere diagnoses kunnen worden gesteld. Ze zijn ook van plan om deze technologie aan te passen om andere lichaamsdelen te scannen.

Een paar jaar geleden al ontwikkelden Zwitserse studenten de Smartbra. De smartbra werd sindsdien op de markt gebracht door de start up icosamed.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.