Nieuwe spin-off van Imec en UGent kan exacte geneesmiddelenconcentratie in bloed meten

Een nieuwe spin-off van het Leuvens nanotechnologiecentrum Imec en de Universiteit Gent, Axithra, heeft een technologieplatform ontwikkeld waarmee de geneesmiddelenconcentratie in het bloed van patiënten snel en exact gemeten kan worden. Axithra heeft 10 miljoen euro kapitaal opgehaald, meldt Imec.

Voor een optimale werking van vele geneesmiddelen is een correcte dosering cruciaal. In ziekenhuisdiensten met zwaar zieke of heel zwakke patiënten, zoals op de dienst intensieve zorg of oncologie, is dit een continu aandachtspunt. Bij een te lage dosis van een bepaald medicijn is er geen voldoende werking, een te hoge dosis kan mogelijk toxische effecten veroorzaken. 

Om de concentratie van bepaalde geneesmiddelen snel en accuraat te meten, zodat de dosis indien nodig bijgestuurd kan worden, heeft Axithra een platform ontwikkeld voor therapeutische drugmonitoring. De technologie zal in eerste instantie ingezet worden voor het meten van de concentratie van bèta-lactam-antibiotica in bloed: dit type antibioticum wordt veruit het meest aangewend bij het behandelen of voorkomen van bacteriële infecties en wordt jaarlijks aan miljoenen patiënten toegediend op intensieve zorg. Nadien zullen ook andere geneesmiddelen in het platform worden opgenomen. 

Om de concentraties te onderzoeken, is 1 milliliter bloed van een patiënt nodig. Dat wordt op een testkaart aangebracht en in een toestel gestoken, dat de concentraties uitleest. De technologie is gebaseerd op Raman-spectroscopie: een veelgebruikte techniek om nauwkeurig moleculen te identificeren en te kwantificeren. Door deze technologie te combineren met chips, kunnen molecules in veel lagere concentraties gemeten worden. 

"We zullen met deze nieuwe ontwikkeling onze patiënten veel effectiever kunnen beschermen tegen en behandelen voor infecties", zegt professor Jan De Waele, intensivist in UZ Gent. "Het platform van Axithra laat ons toe sneller tussen te komen, zware infecties beter te bestrijden en zo het verblijf op intensieve zorgen gemiddeld minder lang te maken. Dit zal leiden tot een belangrijke kostenbesparing."

Tot hiertoe is er een samenwerking met UZ Gent, maar de bedoeling is om ook met andere ziekenhuizen en andere domeinen, ook buiten de traditionele ziekenhuislabo's, samen te werken. "Ook vanuit het buitenland is bijvoorbeeld al veel interesse getoond", stelt Leander Van Neste, CEO van Axithra. 

De 10 miljoen euro werd opgehaald bij imec.xpand, Kurma Partners, Qbic, Noshaq, White Fund, Wallonie Entreprendre, Hamamatsu Photonics en Werfen Diagnostics.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.