DNA-onderzoek van universiteit Bergen zorgt voor belangrijke inzichten

In het volgende nummer van het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature Reviews Molecular Cell Biology' zal een artikel worden gepubliceerd van het team van professor Sylvain Gabriele van de faculteit wetenschappen aan de universiteit van Bergen. Het artikel gaat over een lopend onderzoek naar de dynamiek van vervormingen in de nucleus, het deel van een cel dat de chromosomen bevat.

Twee onderzoekers van de universiteit van Bergen presenteren, samen met Amerikaanse teams van de universiteit van Massachusetts en de universiteit van Cornell, een overzicht van de huidige kennis over de mechanismen van de vervorming van celkernen. Hun paper wijst op belangrijke invalshoeken voor toekomstige onderzoeken, zo zegt de universiteit van Bergen in een persbericht. 

De paper beschrijft dat celkernen een cruciale functie in ons lichaam vervullen door ons genetisch erfgoed, het DNA, te beschermen en het juiste gebruik ervan mogelijk te maken. Maar celkernen kunnen sterk vervormd worden tijdens celtransport op krappe of zelfs dichtgedrukte plaatsen binnen het weefsel. Deze vervormingen kunnen zelfs zo ver gaan dat het celkernomhulsel voor korte tijd scheurt, wat schade kan toebrengen aan het DNA. Deze beschadiging kan leiden tot versnelde veroudering van gezonde cellen en het ontstaan van invasieve borsttumorcellen. Recent onderzoek heeft aangewezen dat kernvervormingen een sleutelelement zijn in het begrijpen van verschillende ziekten, zoals spierdystrofie, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.