Frankrijk verbiedt groot aantal borstimplantaten - "Radicale beslissing niet gebaseerd op wetenschappelijke gegevens" (RBSPS)

De Belgische plastische chirurgen zijn verbaasd over de beslissing van de Franse autoriteiten om een groot aantal borstimplantaten te verbieden. Dat laat de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) vrijdag weten in een reactie.

De Franse gezondheidsautoriteiten (ANSM) besloten eerdere deze week om het gebruik van een groot aantal siliconen borstimplantaten te verbieden omdat ze als te gevaarlijk beschouwd worden. De implantaten worden in verband gebracht met anaplastische lymfomen, ofwel BIA-ALCL, een vorm van lymfklierkanker. Het gaat onder meer om meerdere modellen van de Amerikaanse fabrikant Allergan van het type Biocell.

De RBSPS heeft het vrijdag over "een radicale beslissing die niet gebaseerd is op geldige wetenschappelijke gegevens". Volgens de vereniging zijn bij de miljoenen borstimplantaten die over de hele wereld geplaatst werden ongeveer 600 gevallen bekend, en waarschijnlijk zelfs minder omdat sommige dubbel geteld zijn. In België zou het gaan om een tiental gevallen. "Volgens studies zou het risico tussen 1/3.817 en 1/30.000 liggen gedurende het hele leven van een patiënte met getextureerde implantaten."

De plastich chirurgen wijzen er ook op dat wanneer de lymfomen vroegtijdig opgespoord worden en de juiste behandeling krijgen ze een uitstekende prognose hebben. "Indien vroegtijdig opgespoord, kan deze ziekte gemakkelijk genezen worden met een behandeling die enkel bestaat uit het verwijderen van het implantaat en de omgevende kapsel. De patiënten met implantaten moet niets anders doen dan jaarlijks een routineonderzoek te ondergaan bij hun plastisch chirurg. Systematische preventieve verwijdering wordt niet aanbevolen."

Er moet dus geen onnodige angst gezaaid worden bij alle patiëntes die borstimplantaten hebben laten plaatsen, zegt de RBSPS.

"Net zoals alle medische hulpmiddelen brengen borstimplantaten risico's en nadelen met zich mee die zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Onze patiënten zijn hiervan goed op de hoogte. Deze risico's en nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen die implantaten bieden voor het welzijn van patiëntes die op zoek zijn naar meer vrouwelijkheid of die een borstamputatie hebben ondergaan wegens kanker", besluit de RBSPS.

> Lees ook : Implant files: de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) reageert

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.