Suiker maakt kanker erger

Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever. Dat blijkt uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van VIB, KULeuven en VUB. "Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kankerpatiënt dus geen overbodige luxe", zegt professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad.

Sinds 2008 bestuderen Johan Thevelein (VIB-KULeuven), Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) het zogeheten Warburg-effect, het versnelde omzetten van suiker in melkzuur door kankercellen. Om te achterhalen waarom de kankercellen dat doen, keken de wetenschappers naar de eenvoudigere gistcellen, die het effect ook vertonen. "In de gistcellen ontdekten we hoe bij die omzetting van suiker de molecule fructose 1,6-biofosfaat sterker in de cellen aangemaakt wordt. Die activeert dan weer een proteïne die de cellen op hun beurt doet vermenigvuldigen. Dat mechanisme is daarna in de faculteit geneeskunde in menselijke kankercellen bevestigd", zegt professor Thevelein.

Ook voor kankercellen betekent het dus, dat suiker ze nog sneller doet vermenigvuldigen. De resultaten verschijnen nu in Nature Communications. "Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype, maar echt iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en de chemotherapie veel effectiever maken", zegt Johan Thevelein.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.