Nu ook verzekering voor borstkanker

Voor het eerst wordt in ons land een verzekering aangeboden voor borst- of andere typische vrouwelijke kankers. Vrouwen die intekenen op de Feminaverzekering van AG Insurance betalen een premie tussen 4 en 24 euro per maand. Als ze de diagnose krijgen, ontvangen ze een uitkering van 5.000 tot 10.000 euro, waarmee ze bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of massages kunnen betalen, schrijven de Mediahuis-kranten woensdag.

Think Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker, is kritisch. "Dit zijn Amerikaanse toestanden", luidt het. "Vooral omdat net mensen met het grootste risico op kanker niet worden toegelaten. Vier op de vijf patiënten zijn vijftigplussers, die worden duidelijk uit de verzekering geweerd. Net zoals wie eerder al kanker had."

Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée sluit zich aan bij die kritiek. "Klinkt op het eerste gezicht mooi, maar de verzekering is niet toegankelijk voor iedereen. 50-plussers worden geweerd. En dat is net de risicogroep borst- of baarmoederhalskanker. De vrouwen die het het hardst nodig hebben, worden gediscrimineerd. Al heel wat minder mooi".

"Bovendien kunnen heel wat vrouwen zich zo'n private verzekering niet veroorloven, wat het in mijn ogen nog oneerlijker maakt. We weten daarenboven dat andere privé-verzekeringen in de gezondheidszorg stukken duurder zijn dan wanneer de overheid tussenkomt vanuit de verplichte ziekteverzekering. Niet minder dan 30 pct blijft bij dergelijke verzekeringen 'plakken' bij de verzekeraar. En er is geen enkele reden te bedenken dat dat in het geval van AG Insurance anders zou zijn. Is dit waar we met onze gezondheidszorg naartoe willen? Want dit is de ongelijkheid in de zorg installeren", zegt Jiroflée.

AG Insurance wijst er op dat het niet de bedoeling is de sociale zekerheid te vervangen. "Dit zijn privécontracten, het vormt slechts een aanvulling op de sociale zekerheid", verduidelijkt woordvoerder Gerrit Feyaerts.

AG Insurance moest naar eigen zeggen keuzes maken om de verzekering betaalbaar te houden voor een zo groot mogelijke groep. Feyaerts sluit niet uit dat op termijn nog gesleuteld wordt aan de formule. "We nemen vijftigplussers niet meteen op, maar dit is nog een beetje een test."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert aan VRT NWS op de verzekering. Zij is alvast geen voorstander. "Men doet aan risicoselectie. Men sluit vrouwen uit van ouder dan 50 jaar. Men sluit ook vrouwen uit die al een knobbeltje in de borst hebben moeten verwijderen, zelfs al was het goedaardig", aldus de minister aan de openbare omroep.

Volgens haar zijn er zoveel voorwaarden dat AG Insurance een verzekering aanbiedt aan mensen die die nooit zullen nodig hebben. De minister hoopt dat de verzekeraar op zijn beslissing terugkomt, aldus VRT NWS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.