Lier pakt uit met primeur hersenoperatie

Als eerste Belgische ziekenhuis gebruikt het H.-Hartziekenhuis Lier intra-operatieve fluorescentie in combinatie met een ‘yellow filter’ om een hersentumor te verwijderen.

Tot op heden werken neurochirurgen in ons land met een microscoop met ‘blue filter’, een erg dure toepassing die de hersentumor in een soort wazig roos oplicht tijdens de operatie. De neurochirurg kan dan met behulp van deze filter tijdens de hersenoperatie regelmatig controleren hoe ver hij staat met het verwijderen van de kwaadaardige tumor.

De nieuwste techniek gebruikt fluorescentie die rechtstreeks in het lichaam wordt gebracht aan het begin van de operatie en die door een ‘yellow filter’ niet alleen de tumor in kwestie veel beter doet oplichten, maar ook het gezonde hersenweefsel perfect visualiseert. Opvallend detail: de blue filter kan voor slechts 1 type kwaadaardige hersentumoren gebruikt worden, de yellow filter kent een bredere waaier aan toepassingen. Recente studies tonen aan dat dit type van fluorescentie bruikbaar is bij de behandeling van meerdere types kwaadaardige hersengezwellen en ook zijn toepassingen heeft in de vasculaire chirurgie.

Belgische primeur

Diensthoofd neurochirurgie dr. Bert Kegelaers: “Of we nu een bloeding in de hersenen opereren, een vaatafwijking behandelen of een hersentumor verwijderen, real-time intra-operatieve info is essentieel voor de juiste beslissing. Het gebruik van fluorescentie met blue filter wordt al verschillende jaren binnen neuro-oncologie toegepast maar heeft zijn beperkingen. We zijn dan ook heel blij dat we in navolging van gerenommeerde centra in o.a. Milaan (Italië) en Regensburg (Duitsland) deze nieuwe techniek als eerste in België kunnen lanceren. De hersenoperatie zal door deze techniek veiliger kunnen verlopen met een beter resultaat tot gevolg.”

Niet alleen is de kostprijs voor deze behandeling een stuk goedkoper (5 euro per patiënt in plaats van 1.000 euro niet terugbetaald, geen gekende ernstige nevenwerkingen en de neurochirurg kan de yellow filter als werkinstrument hanteren. “Dat betekent dat we “real time” kunnen kijken en opereren door de filter en niet voortdurend hoeven te wisselen van filter om de voortgang te controleren”, aldus dr. Kegelaers. Bovendien moet de patiënt geen pilletje meer innemen vooraf en verloopt de onmiddellijke postoperatieve follow-up een stuk veiliger.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.