Belfius en Candriam lanceren oncologiefonds

Net op wereldkankerdag hebben Belfius en investeringsgroep Candriam het oncologiefonds Belfius Equities Cure gelanceerd. Het fonds belegt uitsluitend in bedrijven die direct betrokken zijn bij de strijd tegen kanker. De focus is ruimer dan kankermedicijnen. Elk bedrijf (diagnose, onderzoek, medische technologie, biotech, enz.) dat een zinvolle bijdrage levert, komt in aanmerking voor de fondsenbeheerder. Met 10 procent van hun beheersvergoeding ondersteunen Belfius en Candriam het kankeronderzoek van de Stichting tegen Kanker.

In België krijgen gemiddeld elke dag 170 mensen de diagnose 'kanker' te horen. Kanker is, na hart- en vaatziekten, de tweede doodsoorzaak in ons land. De ziekte slaat meestal op latere leeftijd toe, zowel bij mannen als vrouwen. Wereldwijd zal het aantal ster fgevallen door kanker met 60 procent stijgen van 8 miljoen in 2012 tot 13 miljoen in 2030.

Baanbrekende innovaties in bijvoorbeeld immuno-oncologie zorgen voor successen. Drieëntachtig procent van de toename in de levensverwachtingen van kankerpatiënten wordt toegeschreven aan nieuwe behandelingen.

Het nieuwe aandelenfonds is een instrument dat helpt in de 'fight-back' van kanker, aldus Rudi Van den Eynde, fondsbeheerder bij Candriam, dat sinds 1998 betrokken is in de gezondheidszorg. Het team beheert 2 miljard dollar in gezondheidsfondsen.

Belfius wil spaargeld activeren naar een zaak die de samenleving beter maakt door te beleggen in de ontwikkeling van veelbelovende behandelingen en innoverende technologie. "Dit met een dubbele impact: investeren in bedrijven die oplossingen zoeken in de bestrijding van kanker. We bieden de kans om iets goeds terug te doen. Tien procent van de jaarlijkse beheersvergoeding gaat naar de Stichting tegen Kanker. Als 100 miljoen euro in omloop, dan vloeit 150.000 euro naar de Stichting", aldus Filip De Nil, director investment Belfius, maandag op de presentatie.

De portefeuille van het aandelenfonds situeert zich voor 64 procent in de VS, gevolgd door Europa (22 procent) en Azië (14 procent). Er wordt een 'redelijke' volatiliteit met actief beheer vooropgesteld. Momenteel zitten geen Belgische bedrijven in het fonds dat wereldwijd in euro wordt aangeboden. De eerste maand bedragen de instapkosten 1 procent (in plaats van 2,5 procent). Het risiconiveau bedraagt 6 op een schaal tot 7.

Tien procent van de beheerskosten vloeien naar de Stichting tegen Kanker. De niet-gesubsidieerde stichting van openbaar nut haalt jaarlijks tussen 30 en 40 miljoen euro op, waarvan 60 procent uit legaten. In 2017 wees de Stichting 30 miljoen euro toe: 51,4 procent ging naar fundamenteel kankeronderzoek, 21,6 procent naar sociale bijstand van kankerpatiënten, 15,8 procent naar informatie en preventie (o.a. tabakspreventie), 10,4 procent fondsenwerving en 0,8 procent administratiekosten. De stichting kan rekenen op 150.000 privégeldschieters, 650 vrijwilligers en 68 werknemers.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.