"Weigering om medicatie terug te betalen aan mannen met borstkanker is discriminatie"

Dat de Belgische gezondheidszorg weigert om een geneesmiddel tegen borstkanker terug te betalen aan mannen met borstkanker is discriminatie op grond van geslacht. Dat blijkt uit een vonnis van de arbeidsrechtbanken van Antwerpen en Henegouwen, meldt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM).

Twee mannen met borstkanker die een terugbetaling vroegen voor hun behandeling, kregen een negatief antwoord van hun mutualiteit. Ze kwamen niet in aanmerking omdat ze mannen waren. Een vrouw in dezelfde omstandigheden zou wel een terugbetaling hebben gekregen.

De twee patiënten trokken, samen met het Instituut, naar de rechtbanken van Antwerpen en Charleroi om deze ongelijkheid aan de kaak te stellen. Beide rechtbanken stelden de patiënten in het gelijk: de beslissing om een behandeling niet terug te betalen op grond van het feit dat de betrokkene "niet het vereiste geslacht heeft" vormt een minder gunstige behandeling van mannen dan van vrouwen in een gelijkaardige situatie. Dat is een discriminatie op grond van geslacht die niet objectief gerechtvaardigd is en dat is verboden.

In beide gevallen werd de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen daarom veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de patiënt. Bij het Riziv is intussen een aanpassing gebeurd in de terugbetalingsvoorwaarden van de specifieke medicijnen waarvan sprake in de vonnissen: "vrouwen" werd veranderd naar "rechthebbenden". 

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut, heeft het over een "overwinning". "Maar deze vonnissen hebben alleen betrekking op bepaalde medicijnen. En er komen regelmatig nieuwe medicijnen tegen borstkanker op de markt. Zonder een algemene verandering in de criteria zullen mannen geen recht hebben op terugbetaling louter omdat ze mannen zijn", zegt Stevens nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    06 juni 2024

    Ziekenfondsen beslissen daar niet over, wel het RIZIV. Een ziekenfonds kan enkel maar terugbetalen als het RIZIV de behandeling terigbtaalabaar gesteld heeft. Is iederen zo dom dan men dit niet weet? Ook de rechtbank niet?