Stichting tegen Kanker helpt bij reïntegratie op het werk tijdens en na kankerbehandeling

Mensen die door een kankerbehandeling lang afwezig zijn op het werk ervaren hun terugkeer naar de werkvloer vaak als niet evident. Daarom is de nodige ondersteuning hierbij enorm belangrijk. Stichting tegen Kanker lanceert een online leerplatform om het reïntegratietraject van medewerkers met of na kanker te begeleiden.

Via het online platform Reconnect krijgen humanresourcesmedewerkers, preventieadviseurs of leidinggevenden de nodige begeleiding om mensen die terugkeren naar de werkvloer tijdens of na een kankerbehandeling beter te kunnen bijstaan. "Werkhervatting speelt een essentiële rol in het gevoel van eigenwaarde van mensen met kanker en draagt bij tot het genezingsproces", klinkt het bij Stichting tegen Kanker. "Blijven werken of opnieuw gaan werken , betekent een terugkeer naar de normale situatie: werk biedt sociale contacten, financiële zekerheid, structuur en de mogelijkheid om weer een sociaal en beroepsleven op te bouwen. Werk draagt dus bij tot meer levenskwaliteit tijdens en na kanker."

Werkgevers spelen een cruciale rol in die terugkeer, maar weten soms ook niet welke noden er precies zijn. Via Reconnect wil Stichting tegen Kanker haar expertise ter beschikking stellen van alle werkgevers die vroeg of laat geconfronteerd worden bij de terugkeer van een werknemer bij wie kanker vastgesteld werd. Het online platform is een praktisch en dynamisch werkinstrument dat aantoont hoe concrete situaties het best kunnen worden aangepakt. En hoe de terugkeer naar het werk succesvol kan zijn, zowel voor de betrokken werknemer als voor de werkgever, directe manager als de collega's.

Elk jaar krijgen meer dan 26.000 mensen (73 mensen per dag) op beroepsactieve leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Dankzij een betere diagnose en behandeling herstellen steeds meer mensen van kanker en kunnen zij hun beroepsleven weer oppakken, wat betekent dat elke werkgever in België vroeg of laat geconfronteerd zal worden met een werknemer die terugkeert tijdens of na een zware en moeilijke kankerbehandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.