Meer toezicht nodig op vloeistoffen e-sigaret, zegt Hoge Gezondheidsraad

Er moet strenger worden toegezien op de smaakstoffen en aroma's die gebruikt worden in de vloeistoffen van de elektronische sigaret (e-sigaret). Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een nieuw advies. Er wordt aangeraden om een lijst met veilige ingrediënten aan te leggen.

Vapen is minder schadelijk dan roken, maar er zijn nog altijd duidelijke gezondheidsrisico's aan verbonden, stelt de HGR. Zo zijn de smaakstoffen  en aroma's in de e-sigaret meestal wel goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten, maar is hun effect bij inademing nog onvoldoende bekend. Intussen zijn er wel meer dan 1.800 stoffen op de markt.

"De huidige praktijk, waarbij producenten e-vloeistoffen op de markt kunnen brengen met daarin ingrediënten die niet getest zijn voor de manier waarop ze gebruikt worden, is onaanvaardbaar", klinkt het. "De Raad pleit er dan ook voor om strenger toe te zien op de veiligheid van de bestaande smaakstoffen en aroma's in e-vloeistoffen."

Volgens de HGR is het dan ook nodig om de huidige e-vloeistoffenmarkt te "bevriezen". Er zouden dus geen nieuwe ingrediënten meer worden toegelaten. Van de e-vloeistoffen en de ingrediënten die al op de markt  zijn, moet intussen worden onderzocht wat de effecten bij inademing zijn. Als er schadelijke effecten gevonden worden, dan moeten de ingrediënten vervolgens zo snel mogelijk van de markt gehaald worden.

Wel beklemtoont de Hoge Gezondheidsraad dat de elektronische sigaret (e-sigaret) een hulpmiddel kan zijn om mensen af te helpen van de klassieke sigaret, die nog altijd veel schadelijker is voor de gezondheid. Volgens de Raad is het ook een goed idee om na de overstap het vapen af te bouwen. Voor niet-rokers en jongeren is het sowieso afgeraden om te beginnen met vapen, zo klinkt het nog.

In 2015 had de Hoge Gezondheidsraad  in een advies al eens gesteld dat het gebruik van elektronische sigaretten met nicotine een plaats kan krijgen in het tabaksontmoedigingsbeleid, maar dat de nadruk daarbij moet liggen "op het terugdringen van het roken van tabak".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    28 juni 2022

    Ik ben woke , ik vape en ik schuim alle festivals af : “ f… Corona !”