Jules Bordet Instituut en VUB lanceren platform voor radiotheranostiek

Het Jules Bordet Instituut en de Vrije Universiteit Brussel hebben maandag een akkoord ondertekend om samen het "Brussels RadioTheranostics Platform" te lanceren. Het project is grensverleggend voor België en Europa en moet van het Jules Bordet Instituut de voortrekker maken van innoverende ontwikkelingen in moleculaire beeldvorming en kankerbehandeling met gerichte radionucleïden.

Radiotheranostiek is een techniek die gebruik maakt van een PEC-CT of SPECT-CT scan om kankercellen op te sporen via moleculaire beeldvorming. Nadat de cellen zijn opgespoord worden ze ook meteen bestraald om ze uit te schakelen.

In België is de dienst Nucleaire Geneeskunde van het Jules Bordet Instituut de motor voor de ontwikkeling en klinische invoering van radiotheranostiek, maar om vooruitgang te blijven boeken in dit domein is spitstechnologie en een kritische massa nodig. 

"In deze optiek werd het Brussels RadioTheranostics Platform (BRTP) opgezet, naast een gecoördineerd netwerk van wetenschappers en clinici van het Jules Bordet Instituut, UZ Brussel en ULB Erasmus. Er is ook een gezamenlijk strategisch plan voor de bouw en het beheer van infrastructuur opgesteld", klinkt het in een persbericht. 

De VUB zal zich binnen het platform verder toespitsen op de internationale ontwikkeling van vectoren op basis van single domain fragments (sdAbs) voor de diagnostiek en de behandeling via radionucleïden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.