Europese Commissie keurt prijsverlagingen kankermedicijnen goed

De Europese Commissie heeft de prijsverlagingen voor zes belangrijke kankermedicijnen van het farmabedrijf Aspen wettelijk bindend gemaakt. Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager woensdag meegedeeld. Aspen levert ook garanties omtrent de toekomstige beschikbaarheid van de medicijnen.

De Commissie onderzocht sinds mei 2017 of Aspen misbruik maakte van zijn dominante positie op de markt. Het bedrijf verwierf de verkooprechten voor de kritieke kankermedicijnen waarvan het octrooi al decennia was vervallen en trok de prijzen aanzienlijk op. Het leverde Aspen enorme winsten op. De prijzen lagen gemiddeld driehonderd procent hoger dan de kosten.

De praktijken van Aspen troffen een aantal kankermedicijnen die vooral worden gebruikt bij de behandeling van leukemie en andere hematologische kankers. Het gaat om geneesmiddelen die worden verkocht onder de merknamen Alkeran, Leukeran en Purinethol. Aspen profiteerde van het feit dat patiënten en artsen meestal geen andere keuze hadden dan deze specifieke medicijnen te gebruiken.

Onder druk van Europa zei Aspen vorig jaar al toe om de prijzen voor de zes medicijnen met gemiddeld 73 procent te verlagen. Het bedrijf geeft ook garanties dat de medicijnen de komende tien jaar op de markt kunnen blijven. Na overleg met belanghebbenden heeft de Commissie nu geconcludeerd dat de concessies voldoende zijn. Ze zijn nu wettelijk bindend.

"Sommige patiënten, ook jonge kinderen, hangen af van deze medicijnen. De verbintenissen van Aspen zullen de Europese gezondheidssystemen vele tientallen miljoenen euro's besparen en verzekeren dat de medicijnen beschikbaar blijven", zei eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Het stuurt volgens haar "een sterk signaal naar andere dominante farmabedrijven"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.