Opgelet: fraudeurs verfijnen hun technieken

Albin Wantier

De Belgische Commissie voor het Bank- Financie- en Assurantiewezen (FSMA) waarschuwt de bedrijfsleiders en bestuurders van vennootschappen voor een nieuwe soort fraude die in België steeds vaker voorkomt. De ‘boiler rooms’ zijn bedrijven die rechtstreeks mogelijke investeerders aanspreken om hun fictieve producten aan te smeren.

‘Boiler rooms’ zijn bedrijven die rechtstreeks – en vaak op een zeer agressieve manier – mogelijke investeerders aanklampen om ze grote sommen geld af te troggelen. Meestal nemen deze oplichters rechtstreeks telefonisch contact op met hun slachtoffers. Ze richten zich vooral naar bedrijfsleiders en bestuurders van vennootschappen en stellen ze voor om aandelen of andere financiële producten te kopen. Sinds kort bieden ze ook frauduleuze termijnrekeningen, aandelen in crowdfundingprojecten en diverse beleggingen aan.  

Vaak hebben deze bedrijven websites die verward kunnen worden met sites van echte beleggingsmakelaars en doen ze alsof ze over alle nodige vergunningen hebben om in België actief te zijn.

De fraude bestaat erin dat ze een eerste bescheiden investering voorstellen, die al heel snel een royaal rendement oplevert. Dan wordt de investeerder gevraagd om grotere sommen te investeren in andere producten, waarvan de waarde als bij toeval in elkaar stort, en waarbij de geïnvesteerde sommen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De Commissie voor het bankwezen heeft een lijst van twijfelachtige bedrijven gepubliceerd op zijn website en geeft het advies niet in te gaan op hun voorstellen. Als u twijfelt, aarzel dan niet om de website van de FSMA  of van de IOSCO  te raadplegen. Let wel op: het is niet omdat een bepaald bedrijf niet in de lijst voorkomt dat het een machtiging heeft. De lijst wordt geregeld bijgewerkt, maar de fraudeurs vinden elke dag weer nieuwe achterdeurtjes.