Investeren in een parkeerplaats? 5 tips!

Albin Wantier

Steeds meer spaarders investeren in parkeerplaatsen. De instapkosten zijn niet zo hoog en de beloofde rendementen zien er aantrekkelijk uit. Nochtans is zo’n belegging niet zonder risico’s. Met een paar raadgevingen vermijd u er geld bij te verliezen. 

Het rendement op spaarboekjes is tegenwoordig zo laag dat heel wat spaarders op zoek gaan naar alternatieve oplossingen. Wie bang is van de beurs is geneigd naar vastgoed te kijken. Met het relatief lage startbedrag kan een investering in parkeerplaatsen of garages zinvol zijn, op voorwaarde dat u het methodisch aanpakt.

Hoed u voor fabelachtige rendementen
Een parkeergarage blijft een vluchtig goed, waarvan de waarde sterk afhangt van externe factoren. Stel u voor dat er wegeniswerken zijn en de toegang tot uw parkeergarage maandenlang afgesloten wordt… in België komt dat wel eens voor. Die goeie huurgelden bent u meteen kwijt. Dus als het gemiddelde rendement echt aantrekkelijk is, vergeet dan niet dat a priori puur fictief is.

Hoed u voor illusionisten
Vastgoedontwikkelaars hebben duidelijk begrepen dat deze markt de wind in de zeilen heeft. En ze hebben niet allemaal goede bedoelingen. Na een paar minuten surfen hadden we op het internet al een bedrijf gevonden dat ons voorstelde om te investeren in parkeerplaatsen, en ons een totaal uit de lucht gegrepen rendement van meer dan 40% voorschotelde. Neem rustig de tijd om alle voorstellen met elkaar te vergelijken en doe altijd een beroep op een specialist om de zwendelaars eruit te halen.

Geef de voorkeur aan plaatsen met een hoge densiteit
Het is voor niemand een geheim dat Brussel het aantal bovengrondse parkeerplaatsen afbouwt, en in sommige gemeenten betaal je nu al soms meer dan 30 euro om je auto een dag te parkeren. Het is dan ook niet zo moeilijk om de plaatsen te vinden waar uw parkeergelegenheid eventuele huurders kan aantrekken. Kijk maar eens naar de situatie in bepaalde gemeenten aan de Belgische kust: die spreekt boekdelen. In het Brusselse gewest kun je in de drukste wijken per maand tot 150 euro huurgeld opstrijken voor een parkeerplaats.

Laat een expert de aankoopprijs inschatten
Hoe schat je correct de prijs in voor een huur die, afhankelijk van de wijk, van 20 tot 150 euro per maand kan gaan? Het is de huuropbrengst die zal bepalen of de aankoop de moeite is of niet, en daarom kunt u zich beter laten bijstaan door een expert die de reële marktwaarde van een parkeergelegenheid zal berekenen. En leg hetzelfde project zeker ook aan verschillende experts voor, zodat je de uiteenlopende adviezen tegen elkaar kunt afwegen. Vergeet niet dat een ‘expert’ opeens heel wat minder objectief is als hij u iets kan verkopen. 

Vergeet de btw niet
Om een garage of een parkeerplaats te kunnen verhuren, moet u een ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank hebben. Vanaf een jaaromzet van 25.000 euro moet u trouwens een btw-voet van 21% aanrekenen op huurinkomsten, en aan alle verplichtingen voldoen die ermee gepaard gaan.