De fiscale aangifte is nog maar eens gewijzigd!

Albin Wantier

Eind maart werd de nieuwe versie van de fiscale aangifte in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Had u een vereenvoudigde versie verwacht? Dan zult u nog even geduld moeten hebben. Er zijn niet minder dan 75 nieuwe codes bijgevoegd, wat het totaal op 885 brengt.

We kijken ernaar uit als naar de Beaujolais nouveau: wat voor verrassingen brengt de nieuwe versie van de fiscale aangifte ons dit jaar? Geen chocoladearoma of bananensmaak, maar wel 75 nieuwe codes die worden toegevoegd aan de (al erg lange) lijst van vakjes op de belastingaangifte van natuurlijke personen. Voor het aangiftejaar 2017 (inkomsten uit 2016) worden dat dus 885 codes na elkaar op dit document dat de meeste belastingplichtigen nachtmerries bezorgt.

Wie heeft hier schuld aan? Het is zo’n typisch surrealistische Belgische toestand: de massa codes op de belastingaangifte is het gevolg van de zesde staatshervorming, die het beheer van openbare aangelegenheden beter bij de lokale geplogenheden zou moeten laten aansluiten. Onder de nieuwigheden is het de vastgoedbelasting – voortaan een regionale bevoegdheid - die ons een vette kluif geeft. Zo is er nu vak IX bedacht, voor de hypothecaire leningen, en dat is echt kafkaïaans. Naargelang van het feit of je vastgoed in Vlaanderen, Brussel of Wallonië ligt, zul je moeten jongleren met tegenstrijdige noties als de wooncheque of de woonbonus… met voordelen die in het noorden van het land anders zijn dan in het zuiden.

Nog een competentie die sinds 1 januari 2016 geregionaliseerd is: de dienstencheques, en ook hier zijn er fiscale verschillen tussen de gewesten. In Vlaanderen kun je van de eerste 155 cheques 30% aftrekken. In Brussel is dat maar 15%. En in Wallonië bedraagt de aftrekbaarheid maar 10% en geldt dat ook alleen maar voor de eerste 150 dienstencheques.

We raden u dan ook meer dan ooit aan om uw nieuwe aangifte door een expert te laten invullen, en al helemaal wanneer u vastgoed hebt in verschillende gewesten.